MODERNA VILA Z NADSTANDARDNIMI MATERIALI ZA VRHUNSKO UDOBJE

NADSTANDARDNA GRADNJA

Vila Toscanini stoji ob jugozahodnem robu Toscaninijevega parka na Jamovi cesti v Ljubljani, na vogalu odprtega kareja, ki je del soseske z značilno strukturo pozidave stanovanjskih vil in enodružinskih hiš.

Stanovanjski objekt je zasnovan kot vila blok s predvideno etažnostjo K+P+2+T, v katerem je šest stanovanj s tristransko orientacijo, pri kateri so dnevni prostori obrnjeni na jugozahod.

Elitna stanovanja se prodajajo v nadstandardni izvedbi do 5. gradbene faze. Cena vključuje izvedene tlake po izbiri kupca ter kopalnice ,opremljene z vrhunsko sanitarno opremo višjega cenovnega razreda.

Vilo Toscanini so v priznanem arhitekturnem studiu Abiro približali vsem, ki se zavedajo, da je za vrhunsko bivanje potreben sklop več komponent, zato so ustvarili sodoben nizkoenergijski objekt, ki ga odlikujeta uporaba izjemno kakovostnih materialov in trenden videz.

Vrhunski izolacijski materiali zagotavlja dobro zvočno in toplotno izolacijo objekta ter s tem nizke stroške. Profesionalni pristop arhitektov, ki so v objektih z odličnimi tlorisi predvideli najvišji nivo bivanja, pa dokazuje, da gre za nadstandardni objekt.

Fasada bo toplotno izolirana z izboljšano toplotno izolacijo na bakelitni osnovi, plošča Weber plus ultra je debeline 9 cm ter je debeloslojno ometana v svetlem tonu. Omet Weber therm freestyle ima dodane kamenčke sljude. Toplotna prehodnost fasade je U = 0,28 W/m²K. Fasada je trajna in ne zahteva nobenega vzdrževanja. Zunanja stena zgornje etaže nekoliko poživi sicer arhitekturno izjemno dovršen objekt ter bo toplotno izolirana in obložena z vlakocemetnimi ploščami v sivi barvi. Plošče so sidrane v podlago iz lesnega opaža. Toplotna prehodnost fasade: U = 0,28 W/m²K. Fasada je trajna in ne zahteva nobenega vzdrževanja.

STAVBNO POHIŠTVO VIŠJEGA CENOVNEGA RAZREDA IN VRHUNSKE IZDELAVE

OKNA

Vrhunska okna in balkonska vrata stanovanj so iz alu profilov, ti so barvani s kakovostno poliuretansko strukturno barvo, in s troslojno zasteklitvijo. Profili imajo prekinjen toplotni most in skupno prevodnost U = 1,4 W/m²K. Okna nimajo parapeta, ograje so ločene in pritrjene na fasado. Okna brez ograj imajo varnostno steklo, odpirajo pa se na škarje in na krilo.

Za potrebe vzdrževanja in čiščenja je delitev oken takšna, da je možno zunanja stekla čistiti tudi z notranje strani, bodisi neposredno bodisi posredno. Vsa okna so pomaknjena na notranjo stran zidu ter imajo dodaten notranji leseni okvir, ki služi kot maska na spoju s steno. Kakovost stekel je: Uf max = 1,4 W/m2K, Ug max = 0,07W/m2K, Lt min = 70%, g min = 0,5.

Na zunanji strani imajo okna pločevinaste okenske police in tristrano špaleto iz barvane jeklene pocinkane pločevine, debele 8 mm.

SENČENJE
Senčenje v tipičnih etažah je predvideno z zunanjimi rolo senčili 'screen' v bež barvi z bočnimi vodili na motorni pogon. Na terasni etaži je predviden drsni sistem Hawa s polnilom iz vlakocementnih plošč enakega videza kot fasada terasnega dela. Senčila, ki niso prosto dostopna, so motorna, preostala se premikajo ročno.

VRATA
Vrata v kolesarnico, prostor s shrambami, inštalacijske prostore in v garažo bodo kovinska in barvana. Opremljena bodo s samozapiralom ter cilindrično ključavnico.

Vrata vhodne avle in stopnišč so steklena s kovinskim okvirjem in opremljena s samozapiralom. Vsa vrata od vhoda v stavbo do stanovanja bodo široka vsaj 90 cm. Vrata na stopnišča je možno odpreti s ključem, magnetno kartico ali pozivom prek domofona. Domofona sta nameščena na portalu ter na vhodu v skupno stopnišče. Vrata imajo ustrezno protipožarno zaščito.

Vhodna vrata stanovanja so varnostna vhodna stanovanjska vrata s štiritočkovnim zaklepanjem. Imajo varnostno okovje Hoppe in četverna varnostna nasadila. Podboji so iz lakiranega mediapana, spojeni pod kotom 45°, vratno krilo je ojačano z jekleno pločevino, obloga pa je iz lakiranega mediapana. Vrata imajo varnostni cilindrični vložek, protivlomno ključavnico in 180-stopinjsko kukalo. Na notranji strani so vrata bele barve, torej enaka preostalim notranjim vratom. Svetla dimenzija vhodnih vrat je 91 x 230 cm.

V stanovanjih bodo vgrajena notranja lesena vrata. Imajo trojna skrita nasadila, talno tesnilo in okovje Hoppe. Podboj je lakiran MDF, krilo pa je poravnano z njim. Vrata v sanitarije so opremljena z metuljčkom in rešetko za prezračevanje, preostala pa z navadnim zaklepom. Konstrukcija okvira je iz trdega lesa, obloga pa iz lakiranega MDF. V sredini je zvočno izolacijski material. Vrata in podboji so v beli barvi. Prag v višini 1,0 cm je povsod med mokrimi prostori (sanitarije, kopalnice in utiliy) ter hodniki in bivalnimi prostori.

OGRAJE
K lepemu in sodobnemu videzu objekta prispevajo tudi ograje na balkonih in na terasi, ki so steklene in se lepo podajo arhitekturi objekta. Steklo je kaljeno in lepljeno, in sicer najvišje kakovosti OptiWhite.

NADSTANDARDNI MATERIALI IN OPREMA VRHUNSKIH PROIZVAJALCEV

V stanovanjskih enotah bo tlak po vseh bivalnih prostorih na voljo gotovi parket, primeren za talno gretje. Njegova nabavna cena je pribl. 50 €/m² (brez DDV). V utilityju in ločenih sanitarijah bo tlak iz keramičnih ploščic srednjega formata, 60 x 120 cm, debelina 11 mm, ki os lepljene tankolepilno s cementakrilatnim lepilom. Tlak utilityja je obdan z nizko stensko obrobo, sanitarije pa bodo imele stene obložene s stensko keramiko enakega tipa do višin 240 cm oziroma do zgornjega roba vratnega podboja. V kopalnicah bo tlak iz keramičnih ploščic srednjega formata, 60 x 120 cm , debeline 11 mm, ploščice bodo lepljene tankolepilno s cementakrilatnim lepilom. Nabavna cena talnih in stenskih keramičnih ploščic je pribl. 70 €/m² (brez DDV).

Izbrana sanitarna oprema je višjega kakovostnega razreda in se bo dokončno izbrala v dogovoru s končnimi kupci ali naročnikom. Mala sanitarna oprema in ogledala niso predmet projekta, lastniki to izberejo sami.

V kopalnicah in dnevnih toaletah je sicer predvidena oprema s konzolno sanitarno keramiko in umivalniki Catalano Premium ter podometnimi splakovalnimi kotlički, z enoročnimi baterijami Gessi Ovale, vendar brez drobne opreme (ogledala, etažere ipd.). Kadi za prho bodo narejen brez vrat. Prhe bodo izvedene s tlakom iz keramike in odtočnim sistemom Wedi Fundo Riolito. Kopalne kadi bodo Villeroy-boch Oval.

Na vstopu vodovoda v objekt je predviden samočistilni filter METALIFE, tip EASY/A.

Terase, ki so podaljšek dnevnih prostorov v pritličju, bodo narejene z lesenimi deskami na distančnikih.

VAROVANA GARAŽA, PROSTORNE SHRAMBE TER OSEBNO DVIGALO

Garaže in parkirišča za dejavnosti in stanovalce so zagotovljeni na funkcionalnem zemljišču uporabnika, in sicer v kleti objekta.

Dostop za motorni promet je predviden iz enosmernega kraka Jamove ulice na južnem delu Toscaninijevega parka. Uvoz je lociran na severovzhodnem vogalu parcele, kjer je predvidena utrjena površina s portalom. Dostop do kleti je predviden s tovorno ploščadjo za večje avtomobile, ki omogoča vožnjo z voznikom v vozilu.

V garažnem prostoru je predvidenih 12 nadstandardnih parkirnih mest velikosti najmanj 5,2 x 2,5 m, od tega je eno parkirno mesto primerno za invalide. Vsakemu stanovanju pripadata 2 parkirni mesti. Vsako parkirno mesto ima predvideno kabelsko polnilnico za električni pogon vozila. Uvoz v podzemno parkirno etažo je varovan s polnimi avtomatskimi ograjnimi vrati. Ta se odpirajo z daljinskim pozivnikom. Svetla višina garaže in parkirnih prostorov znaša je od 2,41 m do 2,91 m, na najnižji točki 2,25 m, pri čemer je višina vozil, ki smejo vstopiti v garažo zaradi omejitev tovornega dvigala, omejena na 2,20 m. Na uvozu je nameščena video pozivna domofonska naprava. Poleg uvoza so vrata za osebni prehod. Vrata se odpirajo s ključem in magnetno kartico.
V kletni etaži objekta je tudi 6 prostornih lastniških shramb.

Vertikalne komunikacije v objektu so urejene s stopniščem ter osebnim dvigalom. Dostop do objekta je predviden na severnem vogalu objekta ob utrjeni površini. Dostopna klančina je pokrita z nadstreškom in vodi do vetrolova ter skupnega, notranjega stopnišča, ki omogoča dostop do vseh stanovanj in kletne etaže. Funkcionalno oviranim osebam je omogočen dostop do vseh stanovanj z osebnim dvigalom.

UREJENE ZUNANJE POVRŠINE IN SKUPNI PROSTORI

Nepozidani del parcele je delno zasajen z nizkimi grmovnicami in nekaj drevesi srednje rasti. Dostop iz bivalnih prostorov v pritličju do obodne zelenice je predviden prek diferenčnih stopnic oz. prek zunanje bivalne površine – terase. Na 'hrbtnem' delu parcele sta predvidena prostor za druženje ter otroško igrišče, dostopno iz skupnega stopnišča oz. vetrolova. Na obodu je predviden zidec z jekleno vrtno ograjo višine najveć 140 cm, s katero so vse zunanje bivalne površine ločene od motornega prometa.

Zunanja utrjena površina je izvedena kot monolitna plošča iz belega betona s finalno obdelavo – štokanjem.

Finalni tlak garaž bo fino glajen kompaktorit oziroma soroden tlak na cementno-epoksidni osnovi, medtem ko bo v dvigalnem jašku mikroarmirani beton, premazan s protiprašnim in abrazivno odpornim poliuretanskim epoksidnim premazom. Vse konstrukcije na nivoju terena bodo hidroizolirane. Talne označbe bodo barvane. Parkirna mesta bodo označena s številkami. V garaži so predvideni še trije poglobljeni jaški za odvajanje morebitne odpadne vode v črpališče ter nato v kanalizacijo.

Shrambe, kolesarnica, servisni in inštalacijski prostori
V inštalacijskih prostorih, shrambah, kolesarnici, prostoru za čistila ter kotlovnici bo zglajen kompaktorit oziroma soroden tlak na cementno-epoksidni osnovi. Stene med shrambami so izdelane iz vodoodpornih mavčno-kartonskih plošč na kovinski podkonstrukciji. Stene so glajene, brušene in beljene.

Vhodna avla, stopnišče, ZUNANJI IN NOTRANJI hodniki TER dvigalo
Tlak vhodne avle, skupnega hodnika in stopnice bodo izdelani iz brušenega betona z videzom terazzo. Ob steni bo prefabricirana nizkostenka obroba iz betona. Tla osebnega dvigala bodo enake barve kot tlak avle. Stopniščna ograja bo iz prašno barvane jeklene pločevine.

VRHUNSKA IZVEDBA IN KAKOVOSTNE INSTALACIJE ZA DOBRO ENERGETSKO UČINKOVITOST

Objekti bodo priključeni na plinsko inštalacijo. Predvidena je centralna priprava ogrevalne in sanitarne vode za vsako stanovanje posebej. Plinske kotlovnice v kotlovnici v kleti.

OGREVANJE
Stanovanja so ogrevana z nizkotemperaturnim talnim gretjem v bivalnih, spalnih, sanitarnih prostorih in komunikacijah. V kopalnicah je predvidena kombinacija talnega gretja in stenskega lestvenega radiatorja. Lestveni radiator ima kombinirano gretje z ogrevalno vodo in elektriko ter ga je možno uporabljati tudi zunaj ogrevalne sezone. Predviden je ogrevalni kotel Viessmann, tip Vitodens 222-W, z avtomatiko Vitotronic.

PREZRAČEVANJE IN KLIMATIZACIJA
Vgrajeni bosta kakovostna zunanja in ena ali dve notranji klimatski hladilni enoti ustrezne velikosti, kondenzirana voda se odvaja v sanitarno kanalizacijo. Zunanje klimatske naprave so locirane na strehi objekta. Klimatske naprave bodo nameščene v spuščenem stropu nad mokrimi prostori, dostop do naprave bo prek revizijske lopute. Ohlajevani bodo dnevni bivalni prostori in spalnice. Predvidene so hladilne enote kvalitete Mitsubishi Electric SEZ ali drugi enakovredni produkt.
V stanovanjih je izveden priključek za napo v kuhinji in prisilno prezračevanje kopalnic in stranišč.
Kopalnice stanovanj imajo vgrajene stenske podometne ventilatorje. Vsi ventilatorji imajo prižiganje vezano na vklop svetilke, izklop pa s časovnim zamikom. Prav tako so prezračevani vsi prostori, ki nimajo oken (na primer garderobe, shrambe). Dopušča se izvedba prezračevanja z naravno cirkulacijo prek vrat takšnega prostora. Na vratih sta nameščeni dve rešetki, ena pri tleh in druga pod stropom.

Talni sifoni bodo izvedeni v utilityjih in kopalnicah. Talni sifon bo nameščen pod prostorom, namenjim pralnemu stroju oziroma pod umivalnikom.
V okenske okvire bivalnih prostorov (dnevni bivalni prostor, spalnice) bo vgrajen sistem za avtomatsko prezračevanje na podlagi stopnje CO2 v prostoru. Sistem ima omogočeno osnovno stopnjo rekuperacije toplote.

PAMETNE ELEKTROINŠTALACIJE
V stanovanjih bo položena predinštalacija za inteligentne instalacije.

Prav tako bo položena predinštalacija za alarmno napravo z vnaprej določenim mestom krmilne postaje, tipkala in senzorjev gibanja.

Za vsako stanovanje je predvidena hišna video-govorna naprava, ki je nameščena ob vhodu v objekt in v vsakem stanovanju v predsobi, z zvoncem pri vhodu v stanovanje. Naprava je kombinirana z električno ključavnico za odpiranje vhodnih vrat v objekt in v garažo. Video-govorna naprava je s predinštalacijo povezana s centralno krmilno napravo.